Noutati

Ordonanta privind modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005

În temeiul art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice aduce la cunoştinţa publicului textul următorului proiect de act normativ – ORDONANȚĂ privind modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor.

Proiectul de act normativ a fost publicat la data de 08.01.2016.

Observaţiile şi propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Str. Apolodor, nr. 17, sector 5, Bucureşti – Direcţia Generală Juridică şi Relaţia cu Parlamentul, la adresa de e-mail iulia.matei@mdrap.ro sau la numărul de fax 0372.114.569.

Termenul limită până la care se pot transmite propuneri este de 10 zile calendaristice de la publicarea anunțului.

Note de fundamentare

Legea de modificare a Legii 372/2005 a fost adoptata de Parlamentul Romaniei

Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusă prin Legea 159/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor. Actul normativ a fost publicat în 20 mai în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare in data de  19 iulie 2013.

Potrivit noilor reguli, proprietarul sau administratorul unei clădiri sau unităţi de clădire (apartament) va fi obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, anterior perfectării contractului, o copie a certificatului energetic, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii.

Cursuri online pentru a deveni auditor energetic

Incepand cu 2014 Asociatia Profesionala pentru Certificare Energetica vine in intampinarea celor interesati cu o oferta de cursuri online.. Citeste mai multe

Cursuri auditor energetic in toata tara

Auditul energetic este o specializare noua in domeniul  constructiilor si este foarte important ca un numar cat mai mare de ingineri sa  devina  auditori energetici…Citeste mai multe

Scutiri de la plata impozitului pe locuinta pentru cei care isi izoleaza casa din buzunarul propriu

Legea nr. 158/2011 pentru a probarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 503, din 14 iulie 2011.
Prezenta lege prevede ca proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinte si ai imobilelor care au executat lucrari de interventie pe cheltuiala proprie sa beneficieze, in conditiile legii, de scutire de la plata impozitului aferent locuintei pe o perioada de  7-9 ani, pe baza auditului energetic prin care se certifica realizarea recomandarilor propuse de catre auditorul energetic pentru cladiri.

Proiect. Guvernul cere constructorilor sisteme alternative de incalzire

Autorizaţiile de construcţie pentru clădiri noi vor fi condiţionate de studii privind sistemele alternative de încălzire, începând de anul viitor, iar locuinţele existente vor putea fi vândute sau închiriate doar dacă au certificat energetic.

Certificatul, valabil zece ani, va cuprinde valoarea consumurilor energetice şi de emisii CO2, dar trebuie să includă şi recomandări de reducere a consumurilor energetice, potrivit unui proiect de ordonanţă al Guvernului.

Citeste mai multe

Lista auditori energetici

Puteti accesa lista oficiala a auditorilor energetici atestati aici conform site-ului Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Cerinte de atestare ca auditor energetic

Conditiile si cerintele pentru a deveni auditor energetic Cadrul legal pentru atestarea tehnico-profesionala a specialistilor – persoane fizice – cu activitate in constructii, ca auditor energetic pentru cladiri este stabilit prin Ordinul MDRT nr. 2237/2010 pentru aprobarea Regulamentului privind atestarea auditorilor energetici pentru cladiri. Persoanele fizice care promoveaza examenul sunt atestate ca auditori energetici pentru cladiri, pe grade profesionale, specialitatile constructii si instalatii, dupa cum urmeaza: a) auditor energetic pentru cladiri, grad profesional I,…

Citeste mai multe

Examen auditor energetic

Extras din „Regulamentul privind atestarea auditorilor energetici pentru clădiri” aprobat prin Ordinul M.D.R.T. nr. 2237 /2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 683 / 08.10.2010 ORDIN de modificare a OMDRT nr. 2237/2010(26-01-2011) „Capitolul III – Documente necesare înscrierii la examenul de atestare Art. 15 – Solicitantul, cetăţean român, în vederea înscrierii la examenul de atestare ca auditor energetic pentru clădiri, înregistrează cererea la autoritatea competentă, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 2a, însoţită, în…

Citeste mai multe